UIT DE KAST

 

Ruimte maken voor het maximale

De opmaat voor het eerste kastensysteem dat Ruimtewezen heeft ontwikkeld. Zo mag je de kast die we voor deze opdrachtgever in Haarlem hebben ontworpen wel noemen. Het begon als solitaire opdracht en eindigde in een oplossing voor de toekomst De essentie? Een groot opberg- en werkmeubel dat aan één zijde de woonkamer inkomt. Zo scheidt het de zitkamer visueel van de rest. We bedachten een systeem van in elkaar schuivende planken, dat met relatief geringe dikte van het materiaal toch enorm stevig is. We ontwierpen het meubel zó dat het zijn formaat luchtig oogt en daarnaast gemakkelijk op én af te bouwen is.

We verloren onze eigen tijd en ruimte uit het oog tijdens het vervolmaken van het systeem. Verschillende verbindingsmethodes uitproberen, combinaties van materialen maken, verschillende typen afwerking testen en zoeken naar de ideale verhoudingen binnen het meubel. Het was experimenteren en eigenlijk kun je ons niet gelukkiger maken dan dat.

Uiteindelijk vonden we in Valchromat – een extra hard geperst MDF gemaakt in Portugal- een ideaal product voor dit systeem. Valchromat is leverbaar is door en door gekleurd op basis van natuurlijke pigmenten en verkrijgbaar in 11 kleuren. En voor het ontwerp belangrijk: door de harde persing konden we een dunnere variant gebruiken! De CNC-frees verschafte ons de nauwkeurigheid om de afzonderlijke delen strak met elkaar te verbinden.

foto’s: Esther Scherpenzeel (copyright)

 

Geen roze bril nodig

Intussen kunnen we het kastensysteem ook leveren in berken multiplex voorzien van een gekleurde harde toplaag (HPL). In een heerlijke leefkeuken in Zandvoort werkten we een prachtige roze kast op maat uit. Fotograaf Tobias legde hem vast op de gevoelige plaat.